• Nieuws

    Nieuws

Lezing: Hoe inheemse mensen de Amazone helpen redden

De Amerikaanse etnobotanist Mark Plotkin geeft 29 augustus college in ARTIS over hoe inheemse mensen de Amazone helpen redden. Ook Femke Wijdekop van Bescherm de natuurbeschermer zal er iets vertellen. Inheemse natuurbeschermers worden namelijk extra vaak geconfronteerd met geweld.

Lees meer

Sojaveld (Foto: Daan Wensing, 2008)

Inheemse dokter gedood in strijd om land

Op 14 juni 2016 omsingelden ongeveer 200 vrachtwagens, motoren, paarden en tractoren met schutters een groep Indianen in de staat Mato Grosso do Sul in Brazilië. Daarbij kwam een inheemse dokter om het leven, Clodiodi Aquileu Rodrigues de Souza. Zes andere raakten gewond, waaronder een 12-jarige jongen.

Lees meer

Vijf parkwachters vermoord tijdens dramatisch weekend in Congo

Een inktzwart weekend voor de parkrangers in DR Congo: bij een aanval door rebellen in het Okapi Wildreservaat werden vijf natuurbeschermers vermoord. Tijdens een ander incident in Virunga Nationaal Park, in hetzelfde weekend, verloor ook een ranger het leven. 

Lees meer

Vissers in Congo (Foto: JJ Stok)

Voorzitter Congolees visserscomité in veiligheid gebracht

Meneer Musakara sprak namens het lokale visserscomité zijn zorgen uit over de grote hoeveelheid vis die de Mai Mai rebellen uit het Edward-meer halen: de belangrijkste bron van voedsel en inkomsten van de lokale bevolking dreigt daardoor te verdwijnen.

Daarop namen de Mai Mai rebellen bezit van zijn waardevolste spullen en staken de rest in brand.
Dankzij het noodfonds kon hijzelf in veiligheid gebracht worden.

Lees meer

Recordaantal natuurbeschermers gedood in 2016

In 2016 werden gemiddeld bijna vier natuurbeschermers per week vermoord omdat zij hun land, bos en water probeerden te beschermen tegen de komst van milieuvervuilende industrie. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van Global Witness, een van de organisaties achter Bescherm de natuurbeschermer. In totaal werden minstens 200 moorden geregistreerd in 24 landen, meer dan ooit. 

Lees meer