• Nieuws

    Nieuws

Bomvolle zaal bij première War on Minerals

Gisteren ging in een bomvol Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de film War on Minerals in première. De film vertelt het verhaal van de Nederlandse natuurbeschermer Willem Geertman, die in 2012 op klaarlichte dag werd vermoord op de Filippijnen. Na afloop was er een nagesprek over het toenemende geweld tegen natuurbeschermers wereldwijd. De conclusie: “Ze verdienen onze steun. Zij hebben de moed om voor de natuur te strijden, ook als ze bedreigd worden. Daarom moeten wij voor hen strijden.”

Lees meer

Park beschermen in oorlogstijd

Ayda werkt als parkwachter in Colombia. Maar het beschermen van een gebied dat groot en afgelegen is, en bovendien in een conflictregio, brengt enorme uitdagingen met zich mee. Liliana Jauregui, projectmedewerker van Bescherm de natuurbeschermer, nam een kijkje ter plaatse via een van de weinige manieren waarop het gebied veilig bereikbaar is: per vliegtuigje.

Lees meer

EU verzet zich tegen mensenrechtenverdrag

De Europese Unie, inclusief Nederland, werkt tot nu toe niet mee aan de totstandkoming van een bindend verdrag dat natuurbeschermers beter kan beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van het groene opinieblad Down to Earth dat vandaag is gepubliceerd.

Lees meer

Documentaire Geertman in de media

Diverse media besteden deze week aandacht aan het verhaal van de Nederlandse natuurbeschermer Willem Geertman, die in 2012 op klaarlichte dag werd vermoord op de Filippijnen. Op 19 mei gaat de documentaire over Willem in première in Pakhuis de Zwijger, met na afloop een nagesprek over het toenemende geweld tegen natuurbeschermers wereldwijd.

Lees meer

Congolese parkwachter krijgt ‘groene Nobelprijs’ voor levensgevaarlijk natuurbeschermingswerk

Rodrigue Mugaruka Katembo, parkwachter van Afrika’s oudste natuurpark Virunga in DR Congo, ontvangt vandaag de Goldman Environmental Prize, ‘s wereld meest prestigieuze onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor natuurbehoud. Rodrigue ontvangt de prijs voor zijn succesvolle maar levensgevaarlijke inzet om het park te beschermen tegen de dreigende oliewinning.

Lees meer

De noodzaak van de conflictmineralenwet

In november 2016 kwam er een definitief akkoord over een bindende EU-wet die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt. Hoe helpt dit de veiligheid van natuurbeschermers te vergroten? Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks, die zich hard maakte voor deze wet, licht toe.

Lees meer