• Nieuws

    Nieuws

Sluiting mijnen in de Filippijnen goed nieuws voor natuurbeschermers

Goed nieuws voor natuurbeschermers in de Filippijnen: minister Gina Lopez van Milieu kondigde afgelopen week de sluiting aan van de helft van de grootschalige mijnen in het land. Mijnen zorgen voor veel vervuiling, milieuschade en verlies van natuur.

Van Lopez moeten 23 van de 41 mijnen dicht. Vijf andere mijnen worden tijdelijk stilgelegd. Lopez, zelf een voormalig milieuactivist, zei vandaag in Volkskrant over de mijnbouwindustrie: “Ze vermoorden onze rivieren en stromen, ze graven in waterscheidingen.”

De Filippijnse anti-mijnbouwalliantie ATM, partner van Bescherm de natuurbeschermer, juicht de beslissing van Lopez toe. “Dit is een overwinning voor de - vaak inheemse - gemeenschappen zoals die van Bae Rose die getroffen worden door de destructieve mijnbouwindustrie. Zij hebben hun tijd, zweet, bloed en tranen ingezet om hun land en het milieu te beschermen. Sommige hebben zelfs hun leven gegeven om de vernietiging van hun leefomgeving te voorkomen en hun kinderen een duurzame toekomst te geven.” In 2015 werden 33 mensen in de Filippijnen vermoord, velen van hen vanwege hun protest tegen mijnbouw. Meer dan de helft van deze gedode natuurbeschermers was van inheemse komaf.

Met de sluiting van de mijnen worden de rechten van mensen zoals Bae Rose erkend. Haar overtuiging: “We moeten ons land eren: het geeft ons leven.” Lopez beaamt dat vandaag in de Volkskrant: “Als we [de mijnen] sluiten, kunnen we het land helen”.

Steun de strijd van deze natuurbeschermers. Help hen veilig hun werk te doen door de petitie te tekenen.

Teken de petitie