• Nieuws

    Nieuws

Een bindend mensenrechtenverdrag. Maar waarom?

Met het tekenen van de petitie vraag je de Tweede Kamer zich in te zetten voor een bindend mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Maar wat houdt zo’n verdrag precies in? En hoe gaat dat zorgen voor meer veiligheid van natuurbeschermers? Femke Wijdekop, jurist en projectmedewerker van Bescherm de natuurbeschermer, legt uit.

“Je zou het misschien niet verwachten, maar op dit moment hoeven bedrijven zich doorgaans alleen aan vrijwillige gedragsregels te houden”, vertelt Femke. “Met andere woorden: als een bedrijf mensenrechten schendt kan een rechter daar weinig tegenin brengen. Het bedrijf kan er gewoon mee wegkomen.”

Daar wil Bescherm de natuurbeschermer verandering in brengen. Voor bedrijfsbelangen en winst worden in ontwikkelingslanden natuurbeschermers en activisten bedreigd en geïntimideerd. En het blijft niet alleen bij woorden; wekelijks worden gemiddeld drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur.

Femke: “Het internationaal bindende VN-verdrag voor bedrijven en mensenrechten dat nu in de maak is moet een eind maken aan deze verschrikkelijke misstanden. Het is een historische kans op rechtvaardigheid voor mensen over de hele wereld die het onderspit delven tegenover grote internationale bedrijven. Zij kunnen straks veel makkelijker naar de rechter stappen en om sancties vragen.”

Nederland moet, net als de rest van de Europese Unie, meewerken aan dit verdrag. De Nederlandse overheid kan hierin zelfs een voortrekkersrol spelen, vindt Femke. “Nederland heeft mensenrechten hoog in het vaandel en draagt dat ook uit in het buitenlands beleid. Dit verdrag biedt een kans voor Nederland om haar ideaal van universeel respect voor mensenrechten in de politieke praktijk te brengen. Die kans moeten we grijpen.”

Spoor onze overheid aan om zich in te zetten voor dit verdrag.

Teken de petitie!