• Nieuws

    Nieuws

Filippijnse natuurbeschermer voor ogen van kinderen vermoord

Een Filippijnse milieurechtenadvocate is afgelopen woensdag voor de ogen van haar drie kinderen doodgeschoten in de stad Tagbilaran. De daders en hun motief zijn nog onbekend. De 49-jarige Mia Manuelita Cumba Masacariñas-Green zette zich, als lid van het Environmental Legal Assistance Center (ELAC), in om veroorzakers van milieuschade aan te klagen.

De schutters hielden Mia’s auto staande en vuurden direct tientallen kogels af, waarna ze op motoren wegvluchtten. Haar drie kinderen van 9 en 2 jaar oud zaten op de achterbank maar bleven ongedeerd. Mia werd overgebracht naar het ziekenhuis waar ze overleed.

“Het is onmenselijk dat dit gebeurt”, vindt Femke Wijdekop, jurist en projectmedewerker bij Bescherm de natuurbeschermer. “Dat iemand die opkomt voor rechtvaardigheid en respect voor milieu zo bruut wordt vermoord. De daders van deze gruwelijke daad mogen niet onbestraft blijven. Het recht moet zegevieren, zeker voor deze advocate.”

IUCN NL, een van de initiatiefnemers van Bescherm de natuurbeschermer, werkt al jaren nauw samen met ELAC om te zorgen dat milieuwetgeving in de Filippijnen wordt verscherpt en nageleefd. Of de moord te maken heeft met een van de zaken waarvoor Mia zich hard maakte is nog onduidelijk.

Lees het nieuwsbericht over de moord op de Filippijnse nieuwssite CEBU

Help je mee een einde te maken aan dit dodelijke geweld? Vraag de Tweede Kamer om natuurbeschermers te beschermen.

Teken de petitie