• Nieuws

    Nieuws

Congolese parkwachter krijgt ‘groene Nobelprijs’ voor levensgevaarlijk natuurbeschermingswerk

Rodrigue Mugaruka Katembo, parkwachter van Afrika’s oudste natuurpark Virunga in DR Congo, ontvangt vandaag de Goldman Environmental Prize, ‘s wereld meest prestigieuze onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor natuurbehoud. Rodrigue ontvangt de prijs voor zijn succesvolle maar levensgevaarlijke inzet om het park te beschermen tegen de dreigende oliewinning.

"Rodrigue doet zijn werk met gevaar voor eigen leven”, zegt Femke Wijdekop, jurist en projectmedewerker van Bescherm de natuurbeschermer. "In 2013 werd hij opgepakt en gedurende 17 dagen vastgezet en gemarteld nadat hij medewerkers van de oliemaatschappij de toegang tot het park ontzegde." In vijftien jaar tijd werden in Virunga ruim 160 parkwachters vermoord, en in april 2014 werd de directeur van het park beschoten.

"Ze namen me onder schot", vertelt Rodrigue over zijn arrestatie. "Ze bonden me vast en sloegen keihard op me in. Ze zeiden dat ik dood moest. Ik toonde geen vrees en zei: 'Er zijn al zoveel collega's van mij gedood. Ik ben voorbereid om te sterven.'" 

Rodrigue's onverschrokken verzet leidde wel tot succes. In november 2015 trok de oliemaatschappij SOCO zich terug uit het park. Sindsdien gaat het beter met de natuur in het gebied.

"De prijs is een geweldige erkenning voor Rodrigue", vindt Femke. "Bovendien kan het helpen zijn veiligheidspositie te versterken door de internationale bekendheid die hij hierdoor krijgt."

Behalve Katembo werden nog vijf natuurbeschermers onderscheiden met de Goldman Environmental Prize. Elk van hen heeft zich op uitzonderlijke wijze ingezet voor de natuur.

 

Help mee om natuurbeschermers als Rodrigue veilig hun werk te laten doen.

Teken de petitie