• Nieuws

    Nieuws

Park beschermen in oorlogstijd

Ayda werkt als parkwachter in Colombia. Maar het beschermen van een gebied dat groot en afgelegen is, en bovendien in een conflictregio, brengt enorme uitdagingen met zich mee. Liliana Jauregui, projectmedewerker van Bescherm de natuurbeschermer, nam een kijkje ter plaatse via een van de weinige manieren waarop het gebied veilig bereikbaar is: per vliegtuigje.

De Nationale Parken in Colombia zijn groot. Héél groot. Het Chiribiquete Nationaal Park, waar parkwachters Victor en Jenny werken, beslaat bijvoorbeeld ruim 27.000 vierkante kilometer, een gebied bijna zo groot als België. Dat het beschermen van een park met zo’n oppervlakte een uitdaging is spreekt voor zich. Maar als je bedenkt dat het ook nog eens bezaaid ligt met landmijnen, guerilla’s en rebellen er gewapend rondlopen en er bovendien allerlei illegale praktijken plaatsvinden, dan begrijp je waar rangers als Ayda, Victor en Jenny voor staan.

Toezicht
“Er zijn delen van ons park die we simpelweg niet kunnen bereiken”, vertelt Victor. “Omdat het te gevaarlijk is, of omdat het terrein zo onbegaanbaar is dat je er te voet niet kunt komen. Er leven in dit gebied zelfs drie inheemse stammen die nog nooit in contact zijn geweest met de westerse cultuur. Die onbereikbaarheid maakt ons werk – het beschermen van de natuur in dit gebied – natuurlijk ontzettend moeilijk.” Om toch toezicht te kunnen houden op wat er binnen de parkgrenzen gebeurt maken de rangers een vlucht met een vliegtuigje. “Van bovenaf kunnen we heel goed zien waar illegale plantages zijn.”

Getouwtrek om land
Die illegale plantages schieten op dit moment als paddenstoelen uit de grond. In Colombia woedt al meer dan vijftig jaar een burgeroorlog. Hierdoor is het land de afgelopen decennia sterk achtergebleven in haar economische ontwikkeling. Maar het tij lijkt te keren: eind 2016 tekenden Colombiaanse overheid en guerrillabeweging FARC een vredesakkoord. “Met de belofte van vrede in het verschiet zie je dat het land zich direct voorbereidt op een economische inhaalslag”, vertelt Liliana. “Het gevolg daarvan: getouwtrek om grond.” Stukken vruchtbare grond, die jarenlang niet economisch geëxploiteerd zijn geweest, worden nu heel aantrekkelijk voor allerlei partijen om bijvoorbeeld palmolieplantages te vestigen. “Of dat stuk grond nu toevallig in een nationaal park ligt, daar trekt niemand zich wat van aan”, zegt Victor. “Des te belangrijker dus dat we nu onze grenzen goed bewaken. Want als de illegale plantages zich er eenmaal gevestigd hebben, is het heel moeilijk om het land weer terug te winnen voor de natuur. Chiribiquete staat bekend als het hart van de Amazone. Dat moet het blijven.”

Steun deze dappere parkwachters. 

Teken de petitie!

Bescherm de natuurbeschermer werkt in Colombia samen met de lokale partnerorganisaties La Fundación para la Conservación y el Desarrollo Sostenible (FCDS) en CENSAT Agua Viva.