• Nieuws

    Nieuws

Populair bij vakantiegangers, maar levensgevaarlijk voor natuurbeschermers

Colombia, Peru, de Filippijnen – het zijn bestemmingen die populair zijn bij vakantiegangers. In tien jaar tijd is het toerisme in Colombia zelfs verdrievoudigd. Maar terwijl de toeristen genieten van de prachtige natuur in deze landen, worden de mensen die dit natuurschoon beschermen steeds vaker het slachtoffer van geweld.

Vorige week werd bekend dat in 2016 een recordaantal natuurbeschermers werd vermoord: elke week bijna vier mensen, tweehonderd slachtoffers in totaal. 60 procent van de moorden werd gepleegd in Latijns-Amerika, dat daarmee de gevaarlijkste regio voor natuurbeschermers is. Tegelijkertijd is het toerisme in deze regio de afgelopen maanden met 7 procent toegenomen.

“Nu de vakantietijd officieel is aangebroken, vinden we het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van wat er nog meer speelt in het land van hun bestemming”, zegt Femke Wijdekop van de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL. Samen met Milieudefensie en Global Witness en met steun van de Nationale Postcode Loterij startte IUCN NL het project Bescherm de natuurbeschermer, dat in vijf landen werkt aan meer veiligheid voor activisten.

Wijdekop: “In La Guajira, een schiereiland van Colombia, komen de toeristen bijvoorbeeld om te genieten van de flamingo’s. Tegelijkertijd staat de natuur in dit gebied onder grote druk van infrastructurele projecten en kolenmijnen. Activisten of inheemse mensen die hiertegen protesteren worden met de dood bedreigd of zelfs vermoord. In 2016 zijn 37 natuurbeschermers in Colombia gedood. Ook dat is de realiteit."

Laat je stem horen tegen geweld tegen natuurbeschermers. 

Teken de petitie