• Nieuws

    Nieuws

Inheemse dokter gedood in strijd om land

Op 14 juni 2016 omsingelden ongeveer 200 vrachtwagens, motoren, paarden en tractoren met schutters een groep Indianen in de staat Mato Grosso do Sul in Brazili√ę. Daarbij kwam een inheemse dokter om het leven, Clodiodi Aquileu Rodrigues de Souza. Zes andere raakten gewond, waaronder een 12-jarige jongen.

Een maand eerder tekende de Braziliaanse overheid een rapport om meer land terug geven aan de Guarani-Kaiowà-bevolking. Land dat begin van de twintigste eeuw door de overheid verkocht is aan boeren om o.a. soja op te verbouwen. De belangrijkste afzetmarkt voor die soja is Europa, waar het wordt gebruikt als veevoer.

Nu de overheid het land weer terug wil geven aan de Indianen is er een impasse ontstaan. De overheid kan de boeren alleen compenseren voor de verbeteringen die zij op het land hebben aangebracht, maar niet voor de waarde van het land. Omdat het land officieel erkend is als land van de inheemse bevolking, had de regering het eigenlijk nooit mogen verkopen.

Twee dagen voor het drama op 14 juni bezetten de Indianen een boerderij om zo het omliggende land te claimen. Maar de boeren accepteerden het verlies van het land niet, omdat ze vinden dat ze niet voldoende gecompenseerd zijn. Ze kwamen met een tegenreactie. Toen de strijd losbarstte was de overheid nergens te bekennen.

Help je mee een einde te maken aan dit dodelijke geweld? Vraag de Tweede Kamer om mensen die opkomen voor de natuur en hun leefgebied te beschermen.

Teken de petitie