Opeens stond er 50 man om ons heen. Gewapend. We werden meegenomen en urenlang vastgehouden. Geschopt, geslagen, en ondervraagd.

Naam: Carlo
Land: Indonesië
Strijdt voor: Bescherming van het oerwoud tegen destructieve palmolieplantages

Mijn Verhaal

We waren net klaar met foto’s maken. Van het verwoeste grondgebied van de lokale boeren in West Sumatra. Palmoliebedrijven vernietigen de omgeving om er plantages aan te leggen. Opeens stond er 50 man om ons heen. Gewapend. Ze pakten onze camera en verwijderden de foto’s. Vervolgens werden we meegenomen en urenlang vastgehouden. Geschopt, geslagen, en ondervraagd. Alsof we criminelen waren.

Ik verzet me tegen de destructieve palmolie-industrie die ons land dreigt over te nemen. 8 miljoen hectare Indonesische grond wordt nu al gebruikt voor palmolieplantages. Tweeënhalf keer Nederland. En twee keer zoveel als in 2000.

Het houdt niet op. Met steun van de overheid breiden palmoliebedrijven hun activiteiten steeds verder uit. Naar het platteland en naar inheemse gebieden. Oerwouden worden vernietigd om de plantages aan te leggen en boeren en inheemse volken worden van hun land verdreven, tegen hun wil. Er zijn al meer dan 750 conflicten om land geregistreerd tussen gemeenschappen en palmoliebedrijven. En dat is maar het topje van de ijsberg – veel gevallen worden niet gemeld.

Wat mij op de been houdt is de trots voor mijn land. Het gaat niet alleen over die ene gemeenschap, dat ene dorp, dat ene stuk bos. Het gaat over de toekomst van heel Indonesië. Dat staat op het spel. En zelfs buiten de grenzen zijn de gevolgen voelbaar, want de ontbossing zorgt voor wereldwijde klimaatproblemen. Ons land heeft de op twee-na-grootste CO2 uitstoot. Wij moeten onze nationale verantwoordelijkheid nemen.

Dáár strijd ik voor.

Teken de petitie

Ja, ik kom in actie om het geweld tegen natuurbeschermers als Carlo op de politieke agenda te zetten.

Deel Carlo's verhaal

Deel de video

Deel op twitter

Tweet
#natuurbeschermer
Download omslagfoto

Deel op facebook


Download omslagfoto

Deel via e-mail


Download handtekening