Middenin de nacht klommen ze over de muur. Ze hadden het op mij gemunt, dat weet ik zeker.

Naam: Vicar
Land: DR Congo
Strijdt voor: Veiligstellen van landrechten van het inheemse pygmeeënvolk Mbuti

Mijn Verhaal

Middenin de nacht klommen ze over de muur. Minstens drie mannen. Ze probeerden mijn huis binnen te dringen. Mijn vrouw werd wakker, godzijdank. Ze hadden het op mij gemunt, dat weet ik zeker. Eerder was ingebroken op ons kantoor, en zijn alle bewijsstukken van de landroof tegen de inheemse Mbuti-stam vernietigd. Pure sabotage. Toen kwamen de anonieme dreigtelefoontjes. Dat ik me gedeisd moet houden. “Dus jij denkt dat je dat bosvolk kan helpen? Je hebt niks te zoeken bij dat uitschot. Je zult sterven voor niets.”

Ik kom op voor de rechten van de Mbuti, een van oudste inheemse stammen ter wereld. Ze leven in het Ituri-woud, in het noordoosten van DR Congo. Het bos is hun levensader. Moeder, zo noemen ze het woud. De Mbuti zijn de traditionele hoeders van dit gebied, al duizenden en duizenden jaren. Maar ze zijn ook de eerste slachtoffers van de vernietiging van het bos. Hun leven is immers verweven met de natuur. Zonder bos voor hen geen bestaan.

Het bos verdwijnt snel. Door de opmars van wetteloze groepen die het hout kappen, het goud delven en het bos platbranden om plaats te maken voor hun plantages en akkers. En de Mbuti-pygmeeën? Die maken geen schijn van kans. Ze hebben geen papiertje waarop staat dat dit grondgebied van hun is. Ze worden gezien als minderwaardig, als uitschot, als beesten zelfs. Toch hebben zij recht op hun land. De Verenigde Naties onderkent dat, en DR Congo heeft ermee ingestemd.

Op deze rechten wijzen wij de Mbuti. Want een recht is er om uitgeoefend te worden. Niemand mag zomaar van zijn land verdreven worden.

Dáár strijd ik voor.

Teken de petitie

Ja, ik kom in actie om het geweld tegen natuurbeschermers als Vicar op de politieke agenda te zetten.

Deel Vicars verhaal

Deel de video

Deel op twitter

Tweet
#natuurbeschermer
Download omslagfoto

Deel op facebook


Download omslagfoto

Deel via e-mail


Download handtekening