• Nieuws

    Nieuws

Interviewserie John Knox: wat kunnen we doen? (deel 4)

Het geweld tegen natuurbeschermers wereldwijd neemt toe. IUCN NL’s Femke Wijdekop organiseerde een tweegesprek tussen John Knox, speciaal rapporteur bij de VN over mensenrechten & milieu en daarmee dé wereldwijde ambassadeur voor natuurbeschermers, en mensenrechtenjurist Jan van de Venis, die zich vanuit Nederland inzet voor het recht op een duurzame leefomgeving. In dit vierde en laatste artikel geven ze antwoord op de vraag: wat kan iedereen individueel doen om natuurbeschermers te beschermen? (Deel 1deel 2  en deel 3 lees je hier).

Lees meer

Interviewserie John Knox: wat kan de VN doen? (deel 2)

Het geweld tegen natuurbeschermers wereldwijd neemt toe. Bescherm de natuurbeschermer organiseerde een tweegesprek tussen John Knox, speciaal rapporteur bij de VN over mensenrechten & milieu en daarmee dé wereldwijde ambassadeur voor natuurbeschermers, en mensenrechtenjurist Jan van de Venis, die zich vanuit Nederland inzet voor het recht op een duurzame leefomgeving. In dit tweede artikel in een serie van vier richten ze zich op de vraag: wat kunnen de Verenigde Naties doen om natuurbeschermers te beschermen? (Deel 1 lees je hier).

Lees meer

Interviewserie John Knox: waardoor raken natuurbeschermers in de knel? (deel 1)

Het geweld tegen natuurbeschermers wereldwijd neemt toe. Bescherm de natuurbeschermer organiseerde een tweegesprek tussen John Knox, speciaal rapporteur bij de VN over mensenrechten & milieu en daarmee dé wereldwijde ambassadeur voor natuurbeschermers, en mensenrechtenjurist Jan van de Venis, die zich vanuit Nederland inzet voor het recht op een duurzame leefomgeving. In dit eerste artikel in een serie van vier richten ze zich op de vraag: waardoor raken natuurbeschermers steeds meer in de knel?

Lees meer

Interviewserie John Knox: tijd voor systeemverandering? (deel 3)

Het geweld tegen natuurbeschermers wereldwijd neemt toe. IUCN NL’s Femke Wijdekop organiseerde een tweegesprek tussen John Knox, speciaal rapporteur bij de VN over mensenrechten & milieu en daarmee dé wereldwijde ambassadeur voor natuurbeschermers, en mensenrechtenjurist Jan van de Venis, die zich vanuit Nederland inzet voor het recht op een duurzame leefomgeving. In dit derde artikel in een serie van vier richten ze zich op de vraag hoe de zorg voor milieu onderdeel wordt van het systeem. (Deel 1 en deel 2 lees je hier).

Lees meer

Aanbevelingen voor een effectief bindend mensenrechtenverdrag

Natuurbeschermers wereldwijd beschermen hun land, bos en water tegen misstanden door bedrijven. Maar als een oliemaatschappij hen blootstelt aan milieuvervuiling, of een mijnbouwbedrijf mensen hun land afneemt, blijven activisten vaak met lege handen achter. Het internationaal bindend VN-mensenrechtenverdrag voor bedrijven dat in de maak is kan hier verandering in brengen. Twee nieuwe rapporten geven suggesties voor hoe dit verdrag eruit kan zien, wil het garanderen dat slachtoffers van mensenrechtenschendingen hun recht kunnen halen. Volgende maand onderhandelen de Verenigde Naties over het verdrag.

Lees meer

Lezing: Hoe inheemse mensen de Amazone helpen redden

De Amerikaanse etnobotanist Mark Plotkin geeft 29 augustus college in ARTIS over hoe inheemse mensen de Amazone helpen redden. Ook Femke Wijdekop van Bescherm de natuurbeschermer zal er iets vertellen. Inheemse natuurbeschermers worden namelijk extra vaak geconfronteerd met geweld.

Lees meer