• Nieuws

    Nieuws

Maak kennis met onze helden: natuurbeschermer Victor Zambrano

Blootsvoets door de jungle. Dat is hoe Victor Zambrano zich zijn jeugd in Tambopata, in het oosten van de Peruaanse Amazone, vooral herinnert. Vandaag de dag zet hij zich als voorzitter van het Tambopata managementcomité in voor de bescherming ervan. Via Bescherm de natuurbeschermer krijgt hij veiligheidstraining.

24 jaar was hij weggeweest. Na een leven als student in Lima en een carrière als marineofficier keerde Victor in 1987 weer terug in Tambopata. En hij schrok.

De maagdelijke bossen uit zich jeugd waren verwoest, de bergen kaalgeslagen. De geluiden van de dieren uit zijn jeugd verstild, de geuren van de inheemse planten vervlogen.

Hij begon met het aanplanten van bomen op het grondgebied van zijn familie. 19.000 bomen, meer dan 120 verschillende soorten. Een voorbeeld van hoe het oerwoud weer tot leven gewekt kon worden.

Hij bracht allerlei partijen bij elkaar – inheemse gemeenschappen, natuurorganisaties, boerencoöperaties – om het Tambopata park te beheren. Samen beschermen ze het park tegen de explosief groeiende illegale goudwinning, dat grote delen van het oerwoud wegvaagt en waardoor extreem giftig kwik in het milieu terechtkomt. Ook voeren ze campagne tegen de aanleg van een snelweg door het gebied.

Zijn onvermoeibare inzet bezorgde Victor internationale erkenning: in 2016 won hij de National Geographic/Buffett Award. Onlangs kreeg hij ook een prijs van de Peruaanse senaat, een belangrijk signaal dat de overheid zijn werk waardeert.

Nu krijgt Victor, samen met de andere mensen die wonen, werken en leven in Tambopata, ondersteuning bij het vergroten van hun veiligheid. En dat is nodig: inheemse gemeenschapsleiders zoals Luis lopen gevaar, parkwachters zijn hun leven niet zeker. Dankzij Bescherm de natuurbeschermer wordt deze maand gestart met een veiligheidstraining onder leiding van adviseurs van onze partner Protection International.

Dankzij Victor is Tambopata weer vol leven. En dat moet het blijven.

Zorg dat helden zoals Victor zich veilig kunnen blijven inzetten voor de natuur.

Teken de petitie